RK Ljubljana > Člani > Novice > Mladinske selekcije uspešne na UWG 2017

Novice

Mladinske selekcije uspešne na UWG 2017

27.06.2017
Mladinske selekcije uspešne na UWG 2017

V petek, 23.6., zgodaj zjutraj je avtobus poln mladincev odpeljal proti Celovcu na mladinski športni festival United World Games. Pravi zaključek ob koncu sezone za mlade ragbiste v selekcijah U12, U14 in U18. UWG poteka že 13 leto. Letos je festival gostil preko 9.000 mladih atletov  v 12 športnih disciplinah iz celega sveta. Prihajajo iz vseh evropskih držav ter ZDA, Kanade, Brazilije, Čile, Južne Afrike, Kenije, Zimbabve, Palestine, Izraela, Indije, Rusije … Vsako leto se pridruži kaka nova članica. Tudi iz Slovenije se športni klubi udeležujejo UWG že nekaj let v različnih športnih disciplinah. Iz Rugby Ljubljana smo bili letos četrtič.

In kaj se je dogajalo?

Naši najmlajši v selekciji U12 so se borili za mesto med 12 ekipami. Pomerili so se v skupini s Celticom Vienna, Donau Wien 1 in Ričany iz Češke. Prvo tekmo s Celticom smo remizirali 15 : 15, drugo z Ričany pa izgubili 10 : 0. Naslednji dan nas je čakala prva selekcija ekipe Donau Wien, ki je bila za nas premočna. Pravi izziv za najmlajše je bila nedeljska tekma, kjer so premagali ekipo, s katero so v petek remizirali. V ospredje so stopili novinci, srčno odigrali in zasluženo vzeli 5. mesto. Pohvaliti je treba borbenost in enotnost ekipe. Izredno so se izkazali v obrambi ter posameznih spretnostih. S treningi in »kilometrino« bodo fantje že naslednje leto bolj samozavestno vstopali med konkurenco, ki si jo tako želimo.

V ekipi so se borili A.Arko, J.Barbič, F.Bernard, P.Cvijanovič, N.Gregorin, M.Gregorinčič, T.Jamnik, T.Miklavčič, D.Plevnik in L.Volavšek. Leon Babič se je kljub poškodbi pridružil svoji ekipi za spodbudo in kolektivni duh ter support trenerju Črtu Železniku, ki je vodil U12.

Selekcija U14 je igrala v močni konkurenci 14 ekip. Začeli smo samozavestno in zmagovalno. V petek smo se pomerili z Vienno in Donau iz Dunaja ter jih gladko premagali z 38 : 0 in 36 : 0. Naslednje jutro so nas čakali nemški nasprotniki Oberhavel, ki so nas premagali s štirimi polaganji in pretvarjanji ter končnim rezultatom 28 : 0. Po zaspanem jutru smo se prebudili in se pripravili na popoldanske nasprotnike. Rugby ekipo iz Linza Ramsauergymnasium smo premagali z rezultatom 28 : 0 in si zagotovili pot v polfinale.

V nedeljo se je pri fantih čutila naelektrenost, morali smo priznati premoč odličnim angležem Queen Elizabeth, ki so nas premagali 49 : 0. Za tretje mesto bi morali igrati z madžarskimi Vitezki, a se je pred tem razvila huda nevihta in je bila tekma odpovedana. Vendar nam je boljša rezultatska razlika dajala prednost in bron je romal na Oval.

V U14 smo združili moči: N.Bernard, A.Dimitrov, G.Kajič, K.Kristovski, N.Lovrenčak, M.Marinšek, M.Menegalija, R.Ng'inja, A.Osmanagič, J.Potočnik, M.Radomski, J.Šerjak in F.Žunič. Ekipo je vodil Siniša Đukić.

U14 UWG 2017

 

V U18 je bila huda konkurenca, na turnirju je sodelovalo 12 ekip, med drugim tudi reprezentanci Poljske in Češke, s katerimi smo se pomerili v skupini A. Otvoritveno tekmo smo odigrali v petek, nasproti pa so nam stali Vitezi iz Madžarske. Uvodno tekmo smo izgubili zaradi zelo slabo odigranega prvega polčasa, v katerem so Madžari dosegli 3 polaganja. V drugem polčasu smo začeli bolj zavzeto in predvsem v obrambnih nalogah pokazali veliko, vseeno pa smo v napadu še delali preveč individualnih napak, da bi dosegli preobrat. Drugi polčas smo dobili z dvemi polaganji proti enem in tekmo končali z mešanimi občutki in rezultatom 14:28.

Prvi dan turnirja smo odigrali tekmo še proti reprezentanci Poljske, ki je bila fizično močnejši nasprotnik. Naša igra je bila vseeno precej boljša, kot v prvi tekmi. Tudi tokrat smo žal izgubili, a pustili zelo dober vtis. Zelo zavzeto smo igrali v obrambi, nekajkrat nevarno zapretili v napadu in v eni od akcij tudi zadeli polaganje. Končni rezultat je bil 7:24.

Drugi dan so nas prvo tekmo čakali najlažji nasprotniki, ekipa Open Borders, katero smo premagali gladko in brez težav s 50:0. V drugi tekmi drugega dne smo se pomerili s Češko reprezentanco, najmočnejšo ekipo turnirja, tudi končno zmagovalko. Izgubili smo z rezultatom 10:34. Tekmo smo začeli zelo slabo in v prvih dveh napadih dobili takoj dva zadetka, potem pa smo vzpostavili ravnotežje in do konca tekme zadeli celo dva polaganja.

V zadnji tekmi so nam nasproti stali igralci Litvanske športne gimnazije Siaulial, ki so v tekmi pred našo skoraj presenetili favorizirane Čehe. Tekmo smo začeli odlično, povedli z dvemi polaganji, a žal dobili eno v zadnjih sekundah prvega polčasa. V drugem polčasu smo uspeli obraniti vodstvo do zadnjega napada, v katerem so Litvanci dosegli zadetek za zmago z 19:14. Rezultatsko nam je bilo te tekme najbolj žal, igralsko pa smo pokazali največ v obeh dneh turnirja. Tekmo smo verjetno izgubili zaradi krajše klopi.

V U18 so borbeno sodelovali: A.Gantar, M.Habjan, S.Jaklič, M.Kadunc, S.Kapun, K.Kocič, U.Kočar, M.Mihajlovič, T.Ng'inja, J.Penko, T.Pevec in T.Puš. Ekipo je vodil Luka Arko.

 

Turnir v Celovcu je bil za vse selekcije izredno koristen. Igrali smo igrali s konkurenco iz držav, kjer imajo po 30 in več ekip oz. rugby klubov, ter U18 tudi z reprezentancami. Iz tekme v tekmo smo boljše igrali. Zato so taka mednarodna tekmovanja in turnirji in s tem močnejša konkurenca zelo dobrodošli za kaljenje fantov!

 

Hvala vsem, ki ste nam omogočili udeležbo na turnirju! Zavedati se je treba, da ni tako pomembna številka rezultata, kot izkušnja in rast igralca in razvoj ekipe! Fantje že čutijo posledice garanja na treningih in so iz leta v leto uspešnejši. Med sabo so povezani kot igralci in kot prijatelji, kar je odskočna deska za nadaljnje uspehe. V klubu smo zelo ponosni na naše fante in dekle. Še posebej v zadnjih mesecih, ko je stresno v šoli, veliko dejavnosti, na igrišču že »pasja« vročina in dež ... a so mladinci in mladinka bolj ali manj prihajali na treninge. Zelo so se izkazali novinci v klubu, kapo dol :-) Zdaj si zaslužijo malo počitka in počitnic, sredi avgusta pa se spet vidimo.

Slike: Barbara Alexandra Lichtblau-Zakrzanska