RK Ljubljana > Pravila

O klubu

Pravila igre

Igra:

Ragbi igrata dve ekipi s po 15 igralci. Običajno se igra na travi, lahko pa tudi na drugih površinah, npr. na pesku. Namen igre je doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko.

Igrišče:

Dolžina igrišča meri maksimalno 100 metrov, medtem ko je širina maksimalno 69 metrov.

Oprema:

Žoga tehta med 400 in 440 gramov, njena dolžina je med 280 in 300 milimetrov. Obseg po dolžini znaša med 760 in 790 milimetrov, obseg po širini pa med 580 in 620 milimetrov. Ob tem so obvezni športni čevlji s čepi. Igralci ene ekipe nosijo majice in hlačke enakih barv. Majice so ponavadi oštevilčene in vsaka številka pomeni igralno mesto igralca, ki jo nosi.

Dolžina tekme:

Tekma traja dva polčasa po 40 minut, ki ju loči premor, ne daljši od pet minut. Ob polčasu moštvi zamenjata strani. Sodnik ne more odpiskati polčasa ali konca tekme, dokler žoga ne postane \"mrtva\". Če je bil dosežen zadetek ali če je bil dosojen kazenski ali prosti strel, mora sodnik dovoliti, da se igra nadaljuje, dokler žoga znova ne postane mrtva.

Izsek iz pravil igre:

Tekma se začne s strelom žoge ekipe, ki jo je dobila. Vsi igralci ekipe, ki udarec izvaja, morajo ostati na svoji polovici, dokler igralec žoge ne brcne naprej. Žoga mora doseči nasprotnikovo črto 10 metrov, razen če je nasprotnik ne prestreže prej.

Žogo lahko igralec poda, vrže ali odbije soigralcu v katerikoli smeri, razen naprej. Če igralec nenamerno vrže žogo naprej, dosodi sodnik \'\'skram\'\' na mestu, kjer se je prekršek zgodil. Če met ni bil naprej, vendar je žoga padla na tla in se odbila naprej, to ni prekršek.

Igralec je zrušen: kadar ima v rokah žogo, nasprotnik pa ga pridrži in \"položi na tla\"; kadar ga nasprotnik drži, žoga pa se dotakne tal. Nosilec žoge je \"položen na tla\", kadar je pridržan in: ima eno ali obe koleni na tleh; sedi na tleh; je na vrhu drugega igralca, ki je na tleh.

Nasprotnik ni zrušen, če: ga nasprotnik dvigne za obe nogi; ga nasprotnik podre ali vrže, ne da bi ga pridržal, tudi če se žoga dotakne tal.

Mrtva žoga:

Žoga je mrtva, kadar se z njo ne more igrati. To se zgodi v naslednjih primerih: kadar gre zunaj igrišča; kadar sodnik zažvižga prekršek; kadar je izveden strel za potrditev zadetka.

Skram:

Sodnik dosodi skram po določenih prekrških med igro. Navadno dosodi skram na mestu prekrška. Če je prekršek bliže kot pet metrov od out-črte, se skram dosodi pet metrov od out-črte, za prekrške moštva v lastnem polju zadetka pa se skram dosodi pet metrov od črte zadetka. Skram se ne more formirati v polju zadetka.

Skram je sestavljen iz igralcev obeh moštev, povezanih med seboj in z nasprotnikom. Spojka moštva, ki izvaja skram, vrže žogo mednje. Skram sestavlja najmanj pet igralcev vsakega moštva. Največkrat jih je osem. Na tekmah igralcev, mlajših od 19 let, jih ne sme biti več.

V prvi liniji morajo biti trije igralci.

Preden se prvi liniji povežeta med seboj, morata biti manj kot dolžino roke druga od druge. Spojka mora imeti žogo v rokah, pripravljena, da jo vrže v skram.

Preden se povežejo, se igralci prve linije sklonijo, vendar tako, da so rame vsakega od njih više od njegovih bokov. Na sodnikov znak se lahko povežejo. Sodnikov znak ni ukaz, je le znak, da se prvi liniji lahko povežeta, ko sta pripravljeni.

Odprti skram in mlin:

Odprti skram se oblikuje na igrišču med igro in ga sestavlja eden ali več igralcev obeh moštev, povezanih med seboj in stoječih na nogah, žoga pa je med njimi na tleh.

Mlin se prav tako oblikuje na igrišču in ga sestavlja eden ali več igralcev obeh moštev (najmanj trije), povezanih med seboj in stoječih na nogah. Žoga je v rokah enega od njih. Mlin se konča, ko pade žoga na tla, ko igralec z žogo zapusti mlin ali ko sodnik prekine tekmo.

Točkovanje:

Zadetek šteje pet točk; potrditev zadetka šteje dve točki; gol z udarcem iz odskoka ali iz kazenskega strela šteje tri točke.

Prekrški:

Prepovedani položaj med igro (prepovedani položaj pri skramu, prepovedani položaj pri mlinu in odprtem skramu …); oviranje; nešportna in nevarna igra.

Pravila ragbija