RK Ljubljana > Člani > Novice > Polfinale svetovnega prvenstva

Novice

Polfinale svetovnega prvenstva

23.10.2015
Polfinale svetovnega prvenstva

Po razburljivih četrfinalnih obračunih so na svetovnem prvenstvu v ragbiju znani polfinalni pari in sicer se bodo med seboj pomerile Nova Zelandija in Južna Afrika ter Avstralija in Argentina. Zanimivo, da gre za ekipe, ki vsako leto nastopajo v skupnem tekmovanju Championship rugby (tekmovanje najboljših ekip južne poloble). Tokrat se je prvič zgodilo, da evropa nima svojega predstavnika v polfinalu svetovnega prvenstva, čeprav je predvsem Škotska bila zelo blizu.

Preostale tekme svetovnega prvenstva se bodo igrale na slovitem Twickenhamu, ki sprejme 82.000 gledalcev. Prav vse tekme tega svetovnega prvenstva so bile razprodane in postavljen bo nov rekord v gledanosti, perimerljiv tudi z gledanostjo svetovnega prvenstva v nogometu.

 

Nova Zelanija:Južna Afrika

Prva tekma polfinala bo na sporedu v soboto in sicer med Novo Zelandijo in Južno Afriko. Gre za stara znanca, kar se tiče izločilnih bojev na svetovnih prvenstvih. Južna Afrika je prvensto slabo začela, saj jih je na veliko presenečenje vse premagala Japonska, ki do tedaj še ni zabelžila nobene zmage v zgodovini svetovnih prvenstev. V tekmah predtekovanja se je nato poškodoval še njihov izkušeni kapetan Jean de Viliers, kar je vneslp kar nekaj skrbi v tabor Južne Afrike. Kljub vsemu so strnili svoje vrste in na krilih izvrstnih igralce skrama v četrtfinalu premagali Wales. Nasproti jim bo stala reprezentaca Nove Zelandije, ki je za mnoge prvi favorit za končno zmago. S tekmami v predtekmovanju so opravili rutinirano, čeprav sama igra za strokovnjake ni bila najbolj prepričljiva. Svojo pravo moč so nato pokazali v četrtfinalu proti Franciji, katero so povsem razbili (62:13). Kombinacija izkušenik igralcev (McCaw, Carter, Carter, Nonu, Smith) in nekaterih mladih zvezdnikov (Savea, A.Smith, Milner-Skudder, Retallick) tvori izredno močno in uigrano ekipo, ki ima zelo dobro pokrite vse pozicije v ekipi in bodo trd oreh za vse nasporotnike do konca svetovnega prvenstva.

 

Avstralija:Argentina

Po zaklčjučku skupinskega dela tekmovanja je za mnoge prav Avstralija prikazala največ, saj so suvereno premagovali nasprotnike, predvsem pa navduševali gledalce z nakej izjemnimi akcijami. Njihovi najboljši igralci (Pocock, Fowley, Hooper, Giteau) so pravi vodje ekipe, ki lahko na svoj dan prav gotovo premaga vsakega nasprotnika. Argentina je za mnoge tihi favorit. Po dobri predstavi na uvodu prvenstva proti Novi Zelandiji so vse preostale tekme odigrali na izredno visokem nivoju in iz tekme v tekmo igrajo bolje. Igrajo zelo nepredvidljivo in hitro. Imajo izredno močan in kompakten skram, njihova krilna igralca (Imhoff in Cordero) pa sta izredno nevarna, kadar prideta do žoge. Igro rutinirano vodi veteran Hernandez, ki je pri strilih na gol skoraj nezgrešljiv.