RK Ljubljana > Člani > Novice > Scott Jewell: "V Sloveniji se počutim kot doma"

Novice

Scott Jewell: "V Sloveniji se počutim kot doma"

24.09.2015
Scott Jewell:

Scott Jewell je v letošnji sezoni ena izmed okrepitev RK Ljubljane. Prihaja iz Avstralije, letošnje leto pa se je s svojo ženo Jasmino preselil v Slovenijo. Gre za izkušenega igralca, ki ima za seboj bogato igralsko in tudi trenersko kariero. Poleg igranja za ekipo RK Ljubljane bo v klubu treniral tudi mladinkse selekcije. S svojim bogatim znanjem ragbija in pozitivnostjo miselnostjo bo Scott velika dodana vrednost klubu in ekipam. 

Scott, rugby igraš že skoraj vse življenje. Povej nam nekaj o svoji dosedanji rugby karieri in o planih za prihodnost.
Rugby igram že od 10. leta starosti, zadnji dve leti pa sem igranje postavil na stran, saj sem se želel preizkusiti tudi v vlogi trenerja. Z ženo Jasmino sva se pred kratkim preselila nazaj v Slovenijo in moja želja je, da nadaljujem z igranjem rugbija ter izboljšam svojo tehniko in spoznam nove ljudi. Vesel sem, da sem v svoji karieri dosegel že mnogo naslovov prvaka in upam, da bom lahko k dosedanjim dodal še kakšnega z Ljubljana rugbi klubom. Z veseljem bom s svojimi najboljšimi močmi pomagal Ljubljani in slovenskemu rugbiju kakor koli bom pač lahko.

Scott Jewell

 

Poročen si s Slovenko (Jasmina). Kakšna je vajina zgodba?
Zgodba o tem, kako sva se z Jasmino spoznala, je dolga, ampak če jo predstavim kar se da na kratko, gre nekako takole: Ko sem potoval po Evropi, sem spoznal Jasminino sestro Moniko in njeno prijateljico. Kasneje sem Moniko predstavil svojemu najboljšemu prijatelju (ki je danes njen mož) in postala sta par. Kasneje se je Monika preselila v Avstralijo, da bi bila z njim in Jasmina je prišla k njej na obisk, kjer se je vse skupaj tudi začelo. Po petih letih skupnega življenja sva se poročila in po osmih letih življenja v Avstraliji sva se odločila, da preizkusiva še življenje v Sloveniji.

Ekipi RK Ljubljane si se pridružil poleti. kakšni so tvoji prvi vtisi?
Moja prva misel ob pogledu na ekipo je bila “O, te fantje pa so nabiti in fit”. Ekipa ima definitivno glavne atribute za uspeh, toda določene spretnosti in taktike se morajo še malo izboljšati, kar se bo zgodilo s časom. Fantje definitivno tudi izven ragbi sezone dobro skrbijo za svojo kondicij in to mi je zelo všeč. Verjamem, da bomo tekom sezone postali bolj usklajena ekipa in tako pokazali tudi boljšo igro.

Začetek sezone ni šel po načrtih, saj je ekipa v Makarski doživela poraz. Kaj je šlo narobe?
Poraz v Makarski me je spravil v slabo voljo, toda če sem odkrit, nismo igrali dovolj dobro, da bi si zaslužili zmago. Taktika ni bila prava in tudi igra ni bila takšna, kot smo jo trenirali. Poznamo osnove, ki pa jih moramo združiti v celoto in pravilno odigrati celotnih 80 minut. Za prvo igro niti ni bilo tako slabo in vsi se zavedamo, da se moramo izboljšati.

Katere so glavne razlike ragbija, ki se igra v Avstraliji in tukaj v Sloveniji?
Način treninga pred začetkom sezone je popolnoma drugačen avstralskemu, saj se tu bolj posvečate kondiciji, medtem ko smo se v Avstraliji bolj ukvarjali s tehniko igre z žogo.  Prav tako je struktura igre v Avstraliji drugačna od slovenske, kar pa je dostikrat posledica različnih trenerjev in njihovih preferenc. Podobnost vidim v tem, da oboji radi igramo odprto igro. Osnovne obrambne in napadalne komponente so si zelo podobne,z manjšimi razlikami. Poleg tega v Sloveniji trenirate bolj pogosto, kot smo mi v Avstraliji.

Scott Jewell

 

V klubu boš pomagal tudi pri treningih mlaših selekcij. Nekaj kar si že počel doma v Avstraliji.
Zadnji dve leti sem treniral fante med 18. in 21. letom starosti v svojem bivšem klubu (Mosman Rugby Club) in tudi tukaj sem pripravljen trenirati mladince ter še naprej razvijati svoje trenerske veščine. Razlika med Avstralijo in Slovenijo v nivoju igre je velika, kar je najverjetneje posledica tega, da v Avstraliji začemo z igranjem rugbija bolj zgodaj, poleg tega pa je rugbi v Avstraliji tudi bolj vsakodneven šport, ki ga igra skorajda vsakdo. Celo šole imajo svoje rugbi ekipe, kar prav tako pripomore k razvoju rugbi igre.

Pričelo se je svetovno prvenstvo v ragbiji. Kakšna so tvoja pričakovanja? Bodo novozelandci premagljivi?
Če Nova Zelandija ne bo zmagala, bo to definitivno veliko presenečenje, a kakor koli že, kar nekaj ekip ima zelo dobre igralce, ki bi jih lahko premagali. Vse skupaj bo dokaj podobno nam v Makarski,in sicer kdor se bo potrudil in odigral super igro ter izvedel vse akcije kar se da dobro, bo zmagal. Prepričan sem, da se določene ‘pričakovane’ ekipe ne bodo uvrstile v četrtfinale. Upam, da bo Avstralija prišla v finale, toda da se bo to uresničilo, moramo končati na prvem mestu v naši izbrani skupini. Mislim, da ima tudi Irska možnost zmage in upam, da Francija premaga Novo Zelandijo v četrtfinalu!

Kako se sicer počutiš v Sloveniji? Pogrešaš avstralsko hrano in surf?
V Sloveniji se počutim kot doma. Imam veliko dobrih prijateljev, ki sem jih spoznal v zadnjih osmih letih in upam, da jih bom spoznal še mnogo več. Pogrešam družino, ki pa me bo prišla obiskat decembra, česar se že zelo veselim. Prav tako pogrešam ‘surfanje’, kar pa bom tukaj pozimi nadomestil s smučanjem in deskanjem na snegu. Želim se naučiti ‘kajtsurfanja’ in slovenskih izrazov za določene kose mesa, da bom lahko v Sloveniji pripravil pravi avstralski žar.